Kasze Melvit

Jeśli kasze jeszcze nie znalazły swojego stałego miejsca na Twoim stole, to pora to zmienić! Oczywiście tylko wtedy, jeśli chcesz jeść zdrowo i dbać o swoją formę. Produkty te należą bowiem do jednych z najbardziej odżywczych, sytych, a także smacznych. Dlaczego tak jest? Jakie dokładnie właściwości odżywcze mają kasze i jak je smacznie przyrządzać?

Kasza, wartości, kalorie i indeks glikemiczny

Rodzajów kasz jest wiele i praktycznie wszystkie odznaczają się niezwykle zdrowym składem, w którym znaleźć można kompleks wartości odżywczych, wspierających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Należą do nich przede wszystkim witaminy z grupy B, a także magnez, cynk, żelazo czy potas. To jednak nie wszystko, bo kasze mają to do siebie, że zapewniają nam uczucie sytości. Zwłaszcza kasza jęczmienna pęczak, bulgur, kasza gryczana i owsiana. Dlaczego tak się dzieje?

Wszystko to wynika z ich stosunkowo niskiego indeksu glikemicznego. Dzięki temu nawet przy dość sporej kaloryczności (320-370 kcal w 100 g), zjadamy jej mniej. Dzięki temu mamy dużo energii, przy spożyciu mniejszego posiłku. Kasze są zatem doskonałym daniem dla osób dbających o linię. Pytaniem jest tylko jak przyrządzać je smacznie i równocześnie w taki sposób, aby zachowały swoje zdrowe właściwości?

Kasza z warzywami fit

Jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań jest kasza z warzywami. Co ważne, możemy przyrządzić ją zarówno w sposób tradycyjny dla polskiej kuchni, gdzie wykorzystamy do tego takie warzywa jak cebula, marchewka, pieczarki itp. Możemy także postawić na orientalne smaki, gdzie warzywa z kaszą stanowią mieszankę egzotycznych przypraw, papryki, bakłażana i cukinii.

Pomysłów na kaszotto jest wiele. Oczywiście kasze można przyrządzić również z mięsem. A samo zastosowanie różnych rodzajów kasz w kuchni jest o wiele szersze niż tylko kasza z warzywami fit. Poszczególne rodzaje kasz doskonale nadają się do przyrządzania wegetariańskich burgerów, zup czy nawet słodkich deserów i sałatek. Jak widać, kasze mogą wprowadzić wiele zdrowia i smaku do naszego życia. I naprawdę warto się na to zdecydować, tak po prostu, dla zdrowia!