Wile osób ceni sobie łagodny i lekki smak kawy latte. Jej aromat oraz konsystencja idealnie nadają się do deserów w upalne dni, a także na przyjęcia oraz imprezy. Czym jednak tak naprawdę jest latte macchiato?
O kawie latte macchiato
Kawa latte macchiato charakteryzuje się tym, że posiada ona subtelny smak kawy, a jej bazą jest mleko. Powstaje dzięki delikatnemu dolaniu po ściance szklanki porcji kawy espresso do wcześniej spienionego, gorącego mleka. Do przygotowania espresso wystarczy użyć kawy latte macchiato, którą można zakupić w wielu sklepach. By uzyskać bardziej pobudzający napój należy wówczas wykorzystać podwójne espresso. Na wierzchu gotowej kawy zawsze znajduje się warstwa mlecznej piany.
Każde prawidłowo wykonane latte macchiatto powinno być zbudowane z trzech warstw. Czyli jak już wspomniano warstw mleka na spodzie, pośrodku espresso oraz na górze pianki mlecznej.
Jak podawać kawę macchiatto
Kawa latte macchiatto oprócz walorów smakowych kusi także wizualnie a to dzięki specjalnej prezencji w wysokiej szklance. Szklanka powinna być wysoka o grubych ściankach oraz jak najbardziej przeźroczysta o pojemności oczywiście 300 ml. Do kawy dodana powinna być długa łyżeczka ułatwiająca zamieszanie oraz kruche ciasteczko. Dla lepszego efektu gotowy napój można dekorować kakałem, cynamonem i innymi przyprawami jakie nam smakowo odpowiadają. Do tego rodzaju kawy wskazane jest zastosowanie różnego rodzaju syropów do kawy.
Jak przygotować domowe latte macciato
Ten trójwarstwowy napój można bez problemu samemu przygotować w domu. Do jej stworzenia będziemy potrzebować czegoś co pomoże nam spienić mleko, np. blender lub zwykły słoik z zakrętką. Na początek zaparzamy ulubioną kawę rozpuszczalną, nie słodzimy jej. Następnie w garnku podgrzewamy mleko z odrobiną cukru. Pamiętajmy, by go nie zagotować. Po podgrzaniu mleko spieniamy za pomocą blendera lub poprzez wstrząsanie w słoiku. Później tak sporządzone mleko przelewamy do wysokiej szklanki. Do niego zaś powolutku po ściance gorący napar kawy, tak by powstały 3 warstwy. Na koniec udekorujmy cynamonem lub kakałem i gotowe.