Podkarpacie jest regionem obfitującym w różnego rodzaju proste dania, które są niezwykle smaczne oraz sycące. Proziaki, pierogi lasowiackie czy też żurek po rzeszowsku i dziczyzna to jedne z wielu potraw, które kuszą turystów. Wyszukane smaki zachęcają do odwiedzenia Bieszczad oraz konsumpcji na świeżym powietrzu.
Jedzenie na Podkarpaciu
Każdy turysta zwiedzający Podkarpacie koniecznie musi skosztować proziaków z masłem. Te przepyszne bułeczki tradycyjnie pieczone na blasze wykonywane są z mąki pszennej, maślanki oraz sody oczyszczonej. Ich smak jest niepowtarzalny przypomina wiejski chleb pieczony na wsi.
Kolejnym smakołykiem jest żurek po rzeszowsku. To zupa postna podawana z grzybami oraz ziemniakami. Wykonywana oczywiście na gęstym oraz kwaśnym zakwasie. Do żurku można również dodać zasmażany boczek oraz gotowane jajko. Bardzo smaczny żurek oferuje praktycznie każda restauracja w Rzeszowie.
Pierogi – kto nie lubi pierogów? Co jednak wyróżnia podkarpackie pierogi lasowiackie? Odpowiedź to farsz a właściwie jego uboga wersja, czyli same ziemniaki bez twarogu. Potrawa natomiast okraszona jest skwarkami i boczkiem.
Dziczyzna – Bieszczady słyną z niezwykle smacznych dań na bazie dziczyzny podawanej często z kaszą gryczaną. Poprzez tak mocno ukorzenioną tradycję kulinarną powiązaną z dziczyzną każdy turysta może liczyć na niezwykle smaczne potrawy.
Restauracje na Podkarpaciu
Wiele podkarpackich restauracji serwuje dania kuchni regionalnej. Turyści mają, więc sporo możliwości, aby skosztować dań, których, na co dzień nie mają możliwości zjeść. Dlatego warto podczas wizyty w restauracjach podkarpackich wybierać potrawy, których tak naprawdę do końca nie znamy. Może to być jedyna okazja na prawdziwą ucztę dla podniebienia.